Guláše

GULÁŠ Z HOVĚZÍHO MASA
Ingredience:
750 g hovězího masa, 80 g sádla, 500 g cibule, 10 g sladké mleté papriky,1 lžička kmínu,
1 lžička majoránky, sůl, 3 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 l vývaru z kostky
Postup:
Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece.
Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší
kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar.
V kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu
nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme.
Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme
vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni,
počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa.
Je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu
zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu
přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem.
Poznámka:
Na přípravu guláše existuje stovky zaručených postupů a je pravda, že ho nejlépe zvládají
muži. Výše uvedený základní postup lze do jisté míry obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá
třeba část pálivé papriky, kdo má rád česnek, přidá více česneku atd.

PREZIDENTSKÝ GULÁŠ

Ingredience:
250 g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí
kližky, červené víno, 1 brambora, chlebová kůrka, 1 uzená klobása, 1 lžička
hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká
červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1 lžíce rybízového
džemu, citrónová kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka
Postup:
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce
A prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen
středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto
připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na
kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme
podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.
Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím
je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno
nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru
(obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké
mouky. Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení. Dělá se takto: na
rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná
mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně
usmaženo, přidá se další ingredience – sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené
množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček, či jiného
ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, nějaké další zelené
bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička
kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik
málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě
a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na
mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně
studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.

PIVNÍ GULÁŠ
Ingredience
750 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 1/2 l světlého piva (10°), 2 lžíce sádla, 1 – 2 krajíce
staršího chleba, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 3 stroužky česneku
Postup
Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně
smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a
okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou
dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu
přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec
přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem,
těstovinami nebo pečivem.

BAREVNÝ GULÁŠ
Ingredience
750 g hovězího nebo libového vepřového masa, 4 velké cibule, 4 papriky (čím více barev tím
lépe), 4 rajčata nebo plechovka sterilovaných rajčat, několik stroužků česneku, sůl, mletá
paprika, pepř, jíška, olej
Postup
Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou
mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme.
Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit. Papriku
nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je třeba je spařit vařící
vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme jíšku, všechnu
zeleninu a dusíme do změknutí. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle
chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.

GULÁŠ Z HUB A PAPRIK
Ingredience:
80 g tuku (sádlo), 2 velké cibule, 500 g čerstvých hub (směs), 4 papriky (2 červené)
4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička kmínu, 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
200 ml vývaru z kostky bujónu, 1 lžíce hladké mouky,
200 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany, (tvrdý sýr na posypání)
Postup
Nejdříve si očistíme houby a nakrájíme je na silnější plátky. Z paprik odstraníme jádřince,
opláchneme je a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli, česnek oloupeme
a prolisujeme. V kastrolu rozpálíme tuk, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Poté přidáme
nakrájené houby, sůl, prolisovaný česnek, kmín, mletou papriku, podlijeme polovinou vývaru,
promícháme a asi pět minut podusíme. Přidáme nakrájené papriky (kdo má rád ostřejší jídla,
může přidat část paprik i pálivých), promícháme, přidáme zbytek vývaru a dusíme. Ve
smetaně nebo v jogurtu rozšleháme hladkou mouku, vlijeme do guláše a za občasného
míchání pokračujeme v dušení tak dlouho, až jsou papriky měkké. Na talíři můžeme guláš
posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Podáváme se slaným rohlíkem.

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>